TV och Bredband

Uppdatera 5 august 2022

Här har vi samlat all information kring TV och bredband för samfälligheten. Vi har ett gruppavtal där du som boende debiteras via samfällighetsavgiften. Vid att vi upphandlar för 92 fastigheter får vi en lägra kostnad än det en enskild privatkund betalat för samma tjänst. För att tillgå tjänsterna måste du som boende ringa Tele2 och registreras som kund. Kundtjänst Tele2 – 90 222

Bredband – Tele2

1000/1000 – Hastigheten kan variera mellan 500-1000Mbit/s

TV – Tele2

TV Bas HD – 23 HD.
TV-boxen från Tele2 ansluts via nätverkskabel

Kanalutbud

Tele2 play appen ingår där du som boende kan strömma TV från mobil, platta eller dator.

Boende kan även uppdatera TV paket eller betala för enstaka kanaler. Om man väljer att uppgradera debiteras du som kund direkt. Vilka kanaler som är tillgängliga hittas på tele2.se

Utrustning

Som del av avtalet får du som boende låna både TV-box och router från Tele2 gratis. Om du är nyinflyttad ringer du Tele2 för att få tillskickad utrustning. På samma sätt måste du återlämna utrustningen när du flyttar.

Störningar eller problem med signal

Kontakta Tele2 kundtjänst – 90 222
Teknikansvarig AIDA : Marius Koppang 0701040220


TV – Trådlösa alternativ

5 august 2022

Styrelsen har testat lite olika lösningar för att få TV signal till olika delar av huset utan att dra nätverkskabel från vardagsrummet till exempel gillestugan. Länkarna till Kjell & Company ska tolkas som exempel. Samma produkter kan potentiellt hittas billagre hos andra leverantörer 

TV-HUB

Om man har valt att uppgradera till TV-Hub stödjer den trådlös överföring av signal. Dock är det en begränsing som gör att vid första uppstart krävs nätverkskabel. När TV-Huben har sökt efter uppdatering och uppstarten är klar kan man gå till inställning och ansluta trådlöst.

TV-Hub från Tele2 – Källa Tele2

Göra bas TV-box trådlös

Om du använder bas TV-boxen från tillverkaren Arris (bild nedan) stödjer den bara anslutning via nätverkskabel. Dock kan man använda en Wifi-repeater med nätverksuttag. Anslut då TV-boxen med nätverkskabel till WIFI-repeater. 

Bas TV-Box från Tele2 – Källa Tele2

Vi har testat två alternativ som fungerar:

  •  TP-link RE305 Wifi-repeater AC1200 – Länk
  • TP-link RE450 Wifi-repeater AC1750 – Länk

Både varianter brukar att vara på rea lite då och då. Andra tillverkare har likadana modeller. Det som är viktig är att säkerställa att Wifi-repeatern har et nätverksuttag.

Ett lite dyrare alternativ är att köpa ett mesh system. Dock rekommenderas detta bara i tillfällen där man har behov av bättre trådlös täckning i sin fastighet. Dock är det viktig att säkerställa att systemet har nätverksuttag för att koppla in TV-Boxen   

Smart TV som stödjer Tele2 play appen

I nuläget kan alla som har en smart TV från Samsung från 2020 eller nyare ladda ner Tele2 Play appen direkt till TV. Då behövs ingen TV-Box.

Trådlös TV alternativ till TV som inte är ansluten via TV-Box

Om du vill ha TV signal på flera TV utan att använda telefonen har vi även testat lite olika alternativ som inte kräver tvilling abonnemang från Tele2:

  • Xiaomi Mi TV Stick TV-sticka med Android : Länk
  • Google Chromecast med Google TV – Länk

Gemensamt för båda produkten är att de gör alla TV till ett smart TV. Vid hjälp av medföljande fjärrkontroll laddar man ner Tele2 play appen och kan kolla på TV i realtid eller kolla serier och annat.

En lite mera lyxig variant är att att köpa en Apple TV burk

  • Apple TV HD (6th gen.) 32 GB – Länk

Har samma funktioner som de två alternativen ovan. Om man kör med Apple produkter innan kan detta vara ett bra alternativ då Apple TV är väl integrerat i Apples ekosystem med telefonar och datorer.

Detta är bara några av de lösningar som fungerar. Det finns givetvis flera sätt att åstadkomma trådlöst TV som vi i styrelsen inte har testat.

Om du har problem, funderingar eller frågor kontakta teknikansvarig:

Marius Koppang – 0701040220 


Information om byte av bredband/TV

15 mars 2022

AIDA har tecknat ett nytt TV- och bredbandsavtal. Istället för Telenor för TV, och deras dotterbolag Ownit som bredbandsleverantör, kommer AIDA att anlita Tele2 (för både TV och bredband).

Under perioden 20-22/6 behöver Tele2 tillträde till våra privata fastigheter för att byta ut Telenor/Ownits utrustning mot sin, en s k mediaomvandlare. Tele2 kommer under vecka 23 (6/6-) att gå ut med information om mer exakt när installationen i varje hus kommer att göras. Kan ni inte själva släppa in Tele2, be någon granne göra det eller fråga någon i styrelsen om dom kan göra det.

För att kunna se på TV efter att installationen av Tele2-utrustningen gjorts, behöver ni ansluta en s k router till mediaomvandlaren, och en TV-box till routern. Anslutningen av routern till mediaomvandlaren, och TV-boxen till routern görs genom att koppla en sladd mellan enheterna. För att få tillgång till router, TV-box och de två kablarna behöver ni själva göra beställningen till Tele2. Beställningen görs på telefon 0775/17 17 20. För att lägga in dig som användare och leverera utrustningen behöver Tele2 3 arbetsdagar, så vill du se på TV från 22/6 behöver du beställa några dagar i förväg. Beställningen kan göras redan nu, så gör gärna det!

Uttaget för TV i gillestugan kommer inte längre att kunna användas. Antingen kan man betala för en dragning av bredbandskabel från vardagsrummet, där den nya mediaomvandlaren kommer att sättas in, eller göra en trådlös anslutning. För trådlös anslutning kan olika alternativ tänkas. Styrelsen kommer att pröva några varianter när installationen slutförts 22/6, och därefter meddela er boende vilken trådlös koppling som fungerar bäst och hur den ska installeras.

Måndagen 30 maj kl1900 kom en representant från Tele2 och berättade om de bredbands- och TV tjänsterna vi upphandlat. Mötet hölls på samma ställe som årsmötet brukar vara, dvs matsalen på Björnbodaskolan. Ca 40 personer deltog.

För mer information se informationsbladen